fredag 26 februari 2010

Amelie har en släkting som är med i OS

Det är faktiskt sant. As mammas halvbrorsdotter spelar i Damkronorna och heter Isabella Jordansson. Karin är väldigt stolt och det var trist att Damkronorna missade bronsmedaljen. Andra idrottsliga bragder i vår släkt begränsas, vad jag vet, till att As farfar vann Televerksmästerskapen i Badminton 1974!

torsdag 25 februari 2010

Vi får behålla henne ett tag till...

Idag har A och jag varit på 12 månaderskontroll på BVC. Jag och Karin bedömde besöket som så pass viktigt att vi faktiskt badade och tvättade A i tisdags. På BVC kollades längd, vikt och det gillade inte A. Hon skrek som en gris. Sedan var det frågestund om hur vi har det. Tror att jag svarade rätt på de flesta - hon verkade i alla fall nöjd med det hon fick höra.

När det var dags att runda av besöket frågade jag, bara för att vara på säkra sidan, om vi fick behålla henne. Hon skrattade och sa "åtminstone till den 11 mars då A ska vaccineras, sedan får vi se".

tisdag 23 februari 2010

Dagens Outfit: Pretty in Pink


Idag sportigt tema i ljusrosa. Jag tror Elin Kling hade gillat detta. Min egen outfit idag: Noppiga tights och moon-boots. Inte riktigt lika säker på att Elin skulle tycka det var helt kosher.

måndag 22 februari 2010

Ich Spritze...

A äter penicillin och bricanyl för att bli frisk från öroninflamation och hosta. Till min stora förvåning fanns varken den ena eller andra som stolpiller, utan det är flytande som gäller. Vi vet alla att medicin smakar apa i flytande form, så för att underlätta har jag skaffat sprutor för att pumpa in skiten i Amelie. Det är kul - A gör roliga grimaser och ljud när jag sprutar i pencillin! Innan jag börjar ropar jag självklart...Ich Spritze...

22/2 kl. 01.24

Idag har A funnits i ett år. Svårt att tro att det redan gått ett år. Funderar lite över vad som hänt:

  • A har tredubblat sin vikt sedan hon kläcktes.
  • A:s längd har ökat med nästan 50 procent.
  • A har fått 8 tänder, eller 30 procent av det totala antalet mjölktänder.
Vid sidan av det rent fysiska har hon lärt sig prata en hel del. Hon har med andra ord gått från ett kolli till en liten människa.



En annan sak jag reflekterat över nu på morgonen:
  • Antalet gånger jag bytt blöja på Amelie ca 1 000 ggr under år 1
  • Antalet gånger som A bytt på mig = 0 ggr under år 1.
Illa - gudarna skall veta att det behövs!


fredag 19 februari 2010

Öronbedövande

Eftersom A hade feber i går morse tog jag henne till doktorn efter lunch. Vi fick en finsk doktor som hette Marianne. Hon var lite barsk och hade inte direkt tid för småprat. Det var pang på rödbetan. Farmor var med för att dokumentera händelsen.


Jag tyckte att det var ganska kul att vara hos doktorn eftersom det inte var mig det handlade om. A tyckte dock inte riktigt att det var lika festligt.

Det visade sig att A har öroninflamation och måste äta antibiotika i 10 dagar. Elände.

Bragdguld or else...

Jag och A tittade på Anja Pärson igår kväll. Otroligt. Amelie och jag enades direkt om att om inte Anja får SvDs Bragdguld för sin bronsmedalj kommer vi säga upp prenumerationen.

torsdag 18 februari 2010

Torsdag 13.05

A:s hosta har inte riktigt givit med sig och nu har vi tagit tempen (självklart ropade jag "party-party" till Amelie när termometern åkte in). Hon hade 38,5 - elände. Gav henne en Alvedon (självklart ropade jag "party-party" till Amelie när pillret åkte in). Som den ansvarstagande förälder jag faktiskt är, ringde jag till vårdcentralen. Möttes av talsvar på vårdcentralen Kronan.

Jag gillar i grunden talsvar - rakt på sak och jag behöver inte vara trevlig - men ser det alltid som ett illavarslande tecken av att mötas av en förinspelad röst när man vet att det i slutändan är oundvikligt att inte prata med en verklig människa för att allt ska ordna sig. Min känsla blev inte bättre av att jag fick ringa om tre gånger för att jag knappat fel i någon av alla menyval. Döm av min förvåning när det plötsligt dök upp en livs levande sjuksköterska i andra änden. Det tog två minuter, sedan var det klart. Idag kl. 13.05 ska vi träffa en doktor för att kolla läget på A. Ska bli kul.

Nu försöker A bita mig i näsan. Undra om jag kan be att få någon medicin för det när vi ändå är där?

Cheddartass

Min dotters fötter luktar cheddarost.
Är det en signal om att man kanske borde tvätta henne?

onsdag 17 februari 2010

Den man älskar kräks man på...

Vi har haft ett par jobbiga nätter och dagar. A har slemhosta och den sitter så djupt att hon nog får lite ont i bröstet. Ger mig fan på att hon drog på sig något skit på babyrytmiken. Jag misstänker en flicka som heter Ebba. Hon har lömska ögon och en pappa från Småland.

Amelie har hostat så hårt att hon väckt sig själv. Vid två sådana tillfällen har hon kräkts slem på mig när jag lyft upp henne för tröst. Har med andra ord känt mig lite som Bill Murray i Ghostbusters.

Jag kräktes på Karin dagen efter vår första bröllopsdag och då myntade jag uttrycket att den man älskar kräks man på. Antar att det gäller även när det är ens dotter.

Nu har det blivit lite bättre - vi har skaffat något som heter Bisolvon som jag har hällt ned i A. Det är bara konstatera att Bisolvon is the shit...

måndag 15 februari 2010

Who's your daddy?

Vi kom, vi såg, grät lite och segrade på dagens babyrytmik. ÄNTLIGEN!

Som ni vet har jag kämpat hårt med att drilla A för att bli bättre på babyrytmik. Vi har tränat med Astrid Lindgren, Rage Against the Machine och Roky Erickson och mitt arbete har utan tvekan gett resultat. A var lite skeptisk i början av rytmiktimmen i Sundbybergs kyrka, men repade sig snabbt. Hon visade framfötterna under Björnen Sover och var den enda av de 15 barnen som klappade händerna själv i en av de avslutande ramsorna. Efteråt kommenterade och berömde flera mammor hur bra det gick för A idag. En av dem såg lite undrande ut när jag svarade "Tack - jag har jobbat hårt för detta hela veckan".

Jag är en grym pappa...

Sun Tzu: Know your enemy



Som ni vet är jag extremt lojal mot min arbetsgivare, men för att ligga på topp följer jag rådet att känna sin fiende från den kinesiska militärstrategen Sun Tzu (540 - 496 f.kr).

lördag 13 februari 2010

Duracellkanin

Det är lördag morgon. Klockan är kvart i sex. Amelie har varit vaken i över en timme. Tveksamt om hon någonsin kommer att somna igen. Har givit henne välling och ny blöja. Nu leker hon på golvet.

Vad i glödgade helvete är det frågan om?!

fredag 12 februari 2010

En trevlig vana

Både torsdag och fredag var jag och A inne i stan och åt lunch. På torsdagen var farmor, som fyllde år, sällskap.


Och idag fredag träffade vi Thomas - lunchen som blev inställd förra fredagen. Vi fick även en guidad tur i LO-borgen, vilket var kul. Vi skymtade Vanja i ett rum.


Har blivit en trevlig vana att åka in till stan och luncha. A tycker det också är kul eftersom hon får äta stora mängder majskrokar. Nu ska det ätas fingryta och drickas vin

Musikbyte

För att A inte ska bli helt hjärntvättad tog jag ur Astrid Lindgren-skivan, som spelats dagligen i mer än två veckor, från CD-spelaren nu på morgonen. Istället blev det Rage Against the Machine.


Onekligen viss skillnad mellan Madicken och Bulls on Parade. Det råder inte någon tvekan om att de fyra som spelar i bandet är fyra hyfsat arga män. 

Helvete, nu börjar A gråta...

onsdag 10 februari 2010

Min kompis Robert

En av mina bästa vänner, Robert, skriver dagligen på  http://www.skatterna.se/bloggar/robert-gidehag/ 

När jag läser det han skriver slår det mig plötsligt: Till skillnad från mig, som skriver om hur jag stylar A, lagar mat och beklagar mig över priset på majskrokar skriver Robert om viktiga saker och kämpar hårt med att sänka världens högsta skatter.

Jag väljer att tro att även det jag skriver i slutändan kommer leda till förbättringar för samhället i stort. Här är förresten en bild på Robert från Nyårsafton.

Det dyraste huset har att erbjuda

A är inte ensam om att tycka om majskrokar. Innan A hade jag inte någon aning om att de fanns, men de ser ut som stora ostbågar och saknar smak. Största behållningen av att äta majskrokar som vuxen är den torra känslan de lämnar i munnen.


Tittar man närmare på innehållsförteckningen framgår att majskrokar inte innehåller någonting alls - vare sig salt eller fett att tala om. Oavsett tycker A att majskrokar rockar. Jag skulle inte ha något emot detta om det inte vore för en liten detalj.

En påse majskrokar innehåller 90 gram och kostar - håll i dig nu - 30 kr på ICA (handlar du på COOP får du punga ut med 39,90 för samma påse). Det ger ett kilopris på mellan 330 - 440 kr beroende på var du handlar! Det kan jämföras med kilopriset på svensk hängmörad oxfilé på bit som säljs på NK Saluhall för 499 kr/kg.

Mer än 300 kr/kg för en vara som inte består av någonting (förutom lite majs). Det som egentligen stör mig är inte priset eller att Amelie älskar dem, utan att majskrokarna tillverkas i Finland. Någonstans i det bistra landet i öster sitter det en finne som tjänar miljoner på att sälja...ingenting.

Varför har jag inte börjat tillverka majskrokar...?

Om huset börjar brinna...

...och det bara går att rädda en sak från lågorna är valet enkelt:


Många skulle kalla den tilltufsade katten för äcklig, men inte A. Kissen fick hon av sin farmor när hon kom hem från BB och de har varit oskiljaktiga sedan dess. Att försöka få A att sova utan Agnes (kissen heter så) är som att försöka släcka en eld med en skridsko!

Gudarna ska veta att Agnes skulle behöva tvättas, men vi har inte vågat tvätta kissen ifall Amelie skulle förkasta henne om hon var ren. Vi har inte berättat för BVC om Agnes. De skulle nog bedöma mjukisdjuret som hälsovådligt och risken finns att de skulle placera A i fosterhem för vanvård.

tisdag 9 februari 2010

I could not agree more...

Innan A somnade satt vi och mös och småpratade. Amelie tycker absolut att pappa behöver en iPhone.


Hon har så rätt, så rätt...

Boef Bourguignon

En av de saker som jag planerat att göra mer av under pappaledigheten är att laga grytor och långkok. Det är något särskilt och tillfredsställande med att laga grytor. Det tar tid och ju längre det puttrar desto mer smakar det. Sagt och gjort - jag bestämde att det skulle göras fransk köttgryta på högrev, rökt fläsk, grönsaker och massor av rödvin. Planen var att A snällt skulle sitta och titta på medan pappa huserade i köket - det gick sådär. Till slut fick jag sätta henne i bärstolen för att hon skulle vara nöjd.



Resultatet blev bra.

Dagens Outfit


Beigefärgade snickarbyxor med detaljer över en body, storlek 74, med Barbapappa. Strumpbyxor med rosa hjärtan. Elin Kling skulle vara stolt om hon visste hur jag stylar A.

måndag 8 februari 2010

A small step for man...

Vi kom precis tillbaka från babyrytmiken i Sundbybergs kyrka. A började gråta så fort det började - elände. Vi fick sitta lite vid sidan av till att börja med, men mot slutet gick det bättre och hon kunde faktiskt sitta tillsammans med de andra barnen under avslutande Blinka Lilla Stjärna. Det verkar som om A behöver en ganska lång uppvärmning för att bli bekväm på rytmiken.

Slutsats: Ett litet steg framåt från förra veckan, men fortfarande inte riktigt godkänt. Skam den som ger sig - nästa vecka kommer vi dominera.

Idag testade vi dessutom vår nya bärstol för första gången utomhus. Funkade bra och A somnade i den på vägen hem från kyrkan.

söndag 7 februari 2010

I morgon är det dags för revansch på babyrytmiken

Jag har försökt ha ett allvarligt samtal med Amelie om förväntningar och mål på morgondagens babyrytmik. Vi vill verkligen inte att förra veckans fadäs, där A var sämst av alla barn, upprepas. Jag ser det dock som ett illavarslande tecken att A inte aktivt lyssnade på mina förmaningar och uppmuntrande kommentarer. Hon bara satt och skrattade och försökte få tag i min näsa med sina fingrar.

Istället för att prata laddar vi genom att lyssna på en samlingsskiva med Astrid Lindgren-sånger.

fredag 5 februari 2010

Det känns annorlunda

A sover, men är ordentligt sjuk. Jag hör henne hosta i babylarmet med jämna mellanrum. Sitter och funderar på senaste veckan.

Jag vet inte riktigt vad som har hänt, men bara på de få dagar jag varit hemma har min och A:s relation förändrats. Kanske inte så mycket hennes relation till mig - den är okomplicerad och ovillkorlig - men min egen koppling till henne har definitivt blivit mycket starkare. Vi är på väg att växa samman och bli en enhet A och jag. Det är underbart och jag blir knäsvag av att tänka på det.

torsdag 4 februari 2010

38,5

Helvete, A har blivit sjuk. Hon är en kämpe, trots feber, snor och hosta är hon glad och nöjd.

Jag har gett henne stolpiller med Alvedon. Stolpiller är fantastiskt roligt. Varje gång jag ger A ett skrattar jag och ropar "party, party". Vet inte riktigt om A tycker det är lika kul som jag.

Min dotter älskar mig...


...jag tycker hon är ok.

onsdag 3 februari 2010

Om allt går som planerat ska vi äta lunch med den här mannen på fredag...


Låt er inte luras av hans leende. Han har två intressen, det ena är små barn det andra är...

Fuck you, you motherfucking fuck...

...så stod det på säljarens t-tröja i butiken där jag var och handlade en ryggsäck idag. Vad ska jag säga, med det budskapet och attityden kunde jag inte motstå att handla.

tisdag 2 februari 2010

Play-date utan play!

Här bjuder man över grannen med barn i samma ålder för att det ska lekas. Vad händer? Redan kl 13 var A trött och ville sova. Märta och Anders skulle komma efter 15, så det passade bra. Men vad jag inte räknade med var att A sov i 4 timmar och vaknade först när gästerna började klä på sig skorna. Tog en bild på Anders och Märta för att kunna visa Amelie att de verkligen var här.

Dagens Outfit


Jag har sett på Elin Klings och andra modebloggares sidor att de gärna visar upp sina aktuella outfits. Vi vill inte vara sämre. Idag är det en rosa body storlek 74, med ett par strumpbyxor och jeans. Pricken över i är Hello Kitty mockasinerna.

Dag #2: Dags för play-date!

Idag kommer vår granne Anders hit med sin Märta, som är två månader äldre än A. Förhoppningsvis kan Märta lära A lite sköna moves och inspirera till en bättre insats på nästa veckas babyrytmik.

Både jag och A sov förresten dåligt i natt. Är övertygad om att det beror på just rytmik-eländet.

Vi laddar inför daten genom att lyssna på Astrid Lindgren och om en stund ska vi baka sockerkaka.

måndag 1 februari 2010

Mina planer

Ok, jag ska vara hemma från jobbet i 7 månader och första dagen är till ända. Det har gått bra - Amelie är ok. Har funderat på om mina egna planer för de kommande månaderna kanske är lite väl ambitiösa?

Jag ser framför mig att hinna läsa en hel del böcker, kanske skriva en del själv och göra massor av sådant som jag skjutit upp sedan tidigare (vilket, för övrigt, är något som jag är riktigt bra på). Dessutom ska vi renovera och sedan vore det inte fel att kanske göra en liten resa...

För tidigt att utesluta något i planen, men jag har en begynnande känsla av att jag kanske blir tvungen att revidera den lite längre fram.

Bakslag på Babyrytmiken

Amelie sög på dagens babyrytmik i Sundbybergs kyrka. Det måste sägas rent ut - hon var fanimig sämst, till och med sämre än en 8 månaders pojke som vare sig kunde sitta ordentligt eller hade någon finmotorik att tala om.

Så fort det skulle börjas sjunga ville A inte vara med. Stora krokodiltårar rann ur ögonen och hon blev skrämd av "lärarens" gitarr. Det blev inte bättre när vi skulle sätta oss ned och göra övningar på golvet. Efter 10 minuter av tröstan och försök att komma igen efter en dålig start fick vi krypa till korset och ta en taktisk grötpaus i ett angränsande rum. Efter 20 min kom vi in i rytmikrummet igen för att vara med på avslutningssångerna. Till A:s försvar ska sägas att hon faktiskt var helt ok på slutet och visade gott gry under avslutande Blinka lilla stjärna. A somnade som en stock på vägen hem och sover fortfarande.

Vi måste träna hemma till nästa vecka. Jag kommer lägga fokus på Björnen sover.

Taggad, laddad och klar

Vaknade lite tidigare än normalt - vill självklart vara ordentligt förberedd för första dagen som pappaledig. Amelie har sovit hela natten och har inte vaknat ännu. Checklista måndag morgon:
  • Duscha - ja
  • Kläder - ja
  • Vagn och skötväska i ordning - ja
  • Förbered frukost till Amelie - ja
  • Äta egen frukost - ja
  • Läst huvuddelen av SvD - ja
Hittills verkar det som jag har koll på läget! Börjar höra skumma ljud inifrån A:s rum...nu kör vi.