tisdag 18 maj 2010

Tankar inför Tour de France

Som några av er säkert känner till är jag intresserad av cykling och en av årets höjdpunkter (trots doping) brukar vara att följa Tour de France. De senaste sju åren har jag följt tävlingen noga och tittat på en herrans massa etapper på Eurosport.


I år känns det dock lite konstigt och jag ser inte alls fram emot årets upplaga av världens tuffaste tävling. Det beror inte på alla dopingfall utan för att något hemskt hände på sista etappen ifjol. För den som inte vet avslutas tävlingen alltid med 10 varv runt Champs Elysée i Paris. Mellan triumfbågen och Place de la Concorde susar cyklisterna fram i mer än 50 km i timmen.

I fjol när cyklisterna precis kom fram till Champs Elysée och skulle påbörja det första av de tio varven ringde min mamma och berättade att min pappa hade dött. Det var den 26 juli. Efter samtalet satt jag i min fåtölj och hyperventilerade och stirrade på TV:n. Det slutade med att Mark Cavendish vann spurten och därmed tog sin fjärde etappseger under årets tävling. Just då, när cyklisterna kom in på paradgatan i Paris, dog mitt intresse för cykling och den tävling som jag följt och genom åren lärt mig att älska. 

måndag 17 maj 2010

Hotfulla moln på två fronter

På torsdag ska jag och Karin åka till London. Vi kommer ha fem dagar för oss själva. Ja, du läste rätt, vi kommer inte att ta med oss A. Det kommer inte gå någon nöd på henne eftersom farmor och mormor gladeligen ställer upp och tar hand om henne.

Under måndagsmorgonen har dock två orosmoln dykt upp, som kan påverka vår resa. Det första är det förbannade askmolnet. Man kan ju tycka att Islänningarna borde ha hunnit fixa till den där vulkanen som inte en människa kan stava till. Tydligen har askmolnet börjat sprida sig igen och det finns en liten risk för att vi kommer att påverkas. Elände.

Som om inte detta vore nog kommer kabinpersonalen på British Airways gå ut i strejk i morgon. Det kommer påverka ett gäng flighter om parterna inte kommer överens och självklart är vår flight från Arlanda en av dem som kommer att beröras. Elände. Får mig att minnas vad en av Svensk Handels jurister sa till mig i samband med en lång avtalsförhandling med Handels i början av 00-talet. Han sammanfattade det hela med: "Arbetsrätt - it's a bitch".

Kuriosa: Juristen lämnade Svensk Handel ett par år senare och är idag personalchef på K-rauta.

Bä bä vita lamm...

I lördags åkte hela familjen till Överjärva gård i Solna för att njuta av vädret och titta på alla lamm. A, som sedan tidigare redan har bekantat sig med lamm, tyckte det var kanonkul.


Själv gick jag mest runt och kände mig som en fårskalle...

tisdag 11 maj 2010

Julafton i maj

Strax före nio i morse ringde telefonen. Det var Schenker som berättade att de stod utanför huset med vitvarorna som A och jag beställt från Bob's Elektro i Hamburg. Slängde snabbt på mig kläder, tog A på armen och gick ut till den stora lastbilen på gatan. Grejerna kom lastade på två lastpallar som Schenker-människorna körde in i garaget med en pallyft.

Både jag och A var upphetsade som små barn på julafton över de sex stora paketen på lastpallarna. Vi gick runt och kände på kartongerna och den tjocka plasten. A var så lycklig att hon hade nära till tårar vid flera tillfällen. Även jag var djupt rörd över skönheterna som finns i garaget. Just nu vilar A, men hon var tydlig med att hon vill gå ner och titta på paketen igen direkt när hon vaknat.

torsdag 6 maj 2010

Hobbylingvist (litet lexikon till As värld)

Karin berättade häromdagen att vid 18-månaderskontrollen undersöker BVC hur många ord som barnet kan säga/förstå. A är precis som sin far, dvs sällan tyst, och därför tror jag att vi har goda chanser att vinna tävlingen i hur många ord som barnet kan på BVC. (Jag kommer att överföra insikten om att det är en tävling till Amelie nu på förmiddagen så att hon inser allvaret). Jag satt samman en liten parlör som gör det lättare att förstå As önskemål och uttryck.

  • Ajs = Bajs
  • Brrrr = Bil eller annat motordrivet fordon
  • Glagon = Glasögon
  • Kaka = Kex/kaka 
  • Koka = Majskrok
  • Kattn = Katt (levande, mjukisdjur eller katt på bild spelar ingen roll)
  • Mamma = Telefon (Karin är inte helt nöjd med detta!)
  • Ora = Öra
  • Papi = Lampa
  • Pappa = Pappa
  • Tack = Ta emot och ge till mig
  • Titta = Titta
  • Tumpa = Strumpa
  • Tå = Tå

tisdag 4 maj 2010

Kontrasternas dag

Ute: Solsken, nyutslagna träd och 14 grader varmt.

Inne: Smågnäll, 39 graders feber och ingen matlust.

A är sjuk (igen)...